Meghívó szoborátadó ünnepségre

„…igazi meggyőző ereje a tényeknek és
alkotásoknak van.”

Klebelsberg Kuno Gróf

A SZEGED KLEBELSBERG-TELEPI
POLGÁRI KÖR EGYESÜLET
TISZTELETTEL MEGHÍVJA ÖNT

A 2022. JÚNIUS 11-ÉN 15:00 ÓRAKOR TARTANDÓ KLEBELSBERG-TELEP ALAPÍTÁSA – TRIANON 100 EMLÉKMŰ ÁTADÁSÁNAK ÜNNEPSÉGRE ÉS AZ AZT KÖVETŐ FOGADÁSRA.

BESZÉDET MOND:
Dr. Botka László, Szeged polgármestere
Dr. Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök
Mondi Miklós MÁV területi igazgató
Dr. Habil. Újvári Edit egyetemi docens

HELYSZÍN:
Összefogás Háza
Szeged, Zentai utca 31. és Rendező tér 1.

KÍSÉRŐ PROGRAMOK:
14:00 Vasúttörténeti kiállítás, a Vasúttörténeti Alapítvány jóvoltából, megnyitja: Nagy József kuratóriumi titkár és Mondi Miklós MÁV területi igazgató.
14:30 Fotókiállítás megnyitása, amelyet az egyesület helyi értékek megőrzéséért pályázatában írt ki, megnyitja: Bobkó Anna fotóriporter.

15:00 Klebelsberg-telep Alapítása – Trianon 100 emlékmű átadó ünnepség a Rendező téren.

Klebelsberg-telep Alapítása – Trianon 100 emlékmű

Trianon 100. évfordulójához közeledve az az igény fogalmazódott meg a lakosok körében, hogy a telepalapító vasutasoknak és Klebelsberg Kuno miniszternek, a telep fő pártfogójának méltó emléket állítsunk. Az elképzeléseket pályázati formába öntöttük.

Ezúton köszönjük Magyarország Kormányának, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának, Potápi Árpád nemzetpolitikai államtitkárnak, hogy kérésünket pozitívan értékelte és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.- nek és munkatársainak, hogy az álmaink és terveink alapján megfoglamazott pályázatunk pozitív elbírálásban részesült!


Egyesületünk, a tervezésre Lantos Györgyi szobrászművészt kérte fel. A szobor egy 1,8 m magas és 1,3 m széles gránittömb, amelynek mindkét oldalát bronz domborművek díszítik. A főoldalon Klebelsberg Kuno kezet fog egy vasutassal, a hátoldalon korabeli fényképek alapján készült plasztikák láthatók.
A szobor elhelyezéséhez a területet Szeged Megyei Jogú Város biztosította. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és Szeged-Csanádi Egyházmegye támogatása mellett a telepi lakosok önzetlen adományainak köszönhető az emlékmű megvalósítása.

Szeged Klebelsberg-telep története
Trianon után a Bánátból és Erdélyből érkező vasutas családok a hattyasi dűlőn Szeged várostól új életkezdési lehetőséget kaptak. Somogyi Károly főmozdonyvezető irányításával megalakították a Vasutas Házépítő Szövetkezetet. A várostól kapott 77 holdnyi területen 234 házhelyet osztottak ki. 1923 nyarán kezdődtek meg az építkezések, gróf Klebelsberg Kuno segítségével 1928-ban sor került
a telep és az iskola avatására. Egy évvel később elkészült az óvoda. Haranglábat emeltek a Szent Imre téren és Wéber József tanító vezetésével megalakították a Klebelsberg-telepi Polgári Kört. Ifjúsági egylet, színkör, dalárda és focicsapat alakult, 1932-ben megépült a strand. Ártézi kút, posta, vegyesbolt és cipészműhely is volt már akkoriban a telepen. A háború után minden megváltozott, a Polgári Kört és a kultúrcsoportokat feloszlatták. Elkezdődött a Holt-Tisza szennyezése, ami később a strand megszűnéséhez vezetett. 1955- től a telep fejlődésnek indult, az utak burkolását követően autóbuszjáratot kapott, kiépült az ivóvízhálózat. Később az iskola udvarán felépült a faház, bővítették az óvodát, majd folytatódtak a beruházások a gáz bevezetésével és a telep csatornázásával. 1999-től az újra alakuló Klebelsberg-telepi Polgári Kör Egyesület segíti a telep életét: a Harangláb felújításával, a Holt-Tisza rehabilitáció folyamatos követésével, kulturális programokkal és a sportélet szervezésével. 2014 óta az iskolaépületben Szeged Megyei Jogú Város támogatásával, a Polgári Kör vezetésével működik az Összefogás Háza, a telep kulturális központja.