Klebelsberg-telep a legszebb kertváros

Felavatták gróf Klebelsberg Kuno domborművét Szeged Klebelsberg-telepen, 2022. június 11- én, szombaton, 15:00 órakor . A városrész polgárainak kezdeményezésére a telepet alapító vasutasok és gróf Klebelsberg Kuno tiszteletére, a Szeged Klebelsberg-telepi Polgári Kör Egyesület ünnepélyes keretek között emlékművet adtak át.
A Lantos Györgyi szobrászművész által tervezett kompozíciót Dr. Botka László, Szeged Megyei Jogú Város polgármestere, Mondi Miklós, a MÁV Zrt. területi igazgatója és Dr. habil. Újvári Edit egyetemi docens adta át a telep képviseletében, az emlékművet dr. Kiss-Rigó László szeged- csanádi püspök áldotta meg.

Forrás: http://szeged-csanad.hu/2022/06/12/szobor-orzi-immar-a-telepalapitok-emleket/
Dr. habil. Újvári Edit

„Városrészünk és Klebelsberg kapcsolata a miniszter iskolafejlesztési és e körzet országgyűlési képviselői munkájából eredt. 1928 szeptemberében a vasutas telep küldöttsége Budapestre utazott, ahol a kultuszminisztert személyesen kérték meg arra, hogy járuljon hozzá ahhoz, hogy a telep az ő nevét vegye fel. Ezt követte a telepavató és az iskolaszentelési ünnepség 1928. október 1-jén. Klebelsberg a saját törekvéseihez, az alkotó hazafiság eszményeihez hasonlóként értékelhette a Trianont követően Szegedre költöző vasutas családok eredményes küzdelmét az új otthonuk megteremtésére. Úgy vélem, hogy városrészünk alapítóinak története és Klebelsberg munkássága olyan örökség, amelyre mindannyian büszkék lehetünk, és amelyből erőt meríthetünk” – mondta Újvári Edit, akit közösségépítő munkájáért díszplakettel és oklevéllel méltatott a Szeged Klebelsberg-telepi Polgári Kör Egyesület. Szintén közösségépítő munkájáért díszoklevéllel és emlékplakettel tüntették ki az egyesület korábbi elnökét, Nacsa Jánosnét.

Forrás: http://szeged-csanad.hu/2022/06/12/szobor-orzi-immar-a-telepalapitok-emleket/
Nacsa Jánosné

Dr. Simon-Fiala Donát önkormányzati képviselő támogatta az emlékmű avatásához kapcsolódó előzetes programokat, az emlékmű környezetének felújítását és az ünnepségünk megvalósítását. A Vasúttörténeti Alapítvány hajtányversennyel és vasúttörténeti kiállítással gazdagította programokat. Külön köszönet Nagy József titkár úrnak segítőkész munkájáért, aki beszédében elmondta, hogy az emlékművel Klebelsberg-telep méltán viselheti a legszebb kertváros kitüntetést. A telepen élők az anyagi hozzájáruláson túl, önkéntes munkával: a faház és az iskolaépület festésével, az Összefogás Házában működő csoportok takarítással, kertrendezéssel, kiállítás- rendezéssel és sok-sok szervező munkával támogatták a Szeged Klebelsberg-telepi Polgári Kör Egyesületet.

Fotó: Bobkó Anna
Fotó: Bobkó Anna

Média megjelenés:

http://szeged-csanad.hu/2022/06/12/szobor-orzi-immar-a-telepalapitok-emleket/

https://www.vasutasmagazin.hu/hirek/szobrot-avattak-klebelsberg-telepen

https://www.delmagyar.hu/vezeto-hirek/2022/06/szobor-orzi-immar-a-telepalapitok-emleket

https://szeged.hu/cikk/klebelsberg-dombormuvet-avattak-klebelsberg-telepen?fbclid=IwAR2Wo1gpW9a0pFIniHGwU7M0oUjGqoei5SvwfCXba9udviomDpEe8kW6ubg